The overall average score of Abhishek for all the innings he played is 54 runs. If he excludes all his zeroes, his average increases by 3 runs. If his highest score is 186 is not included, the overall average falls by one run, In how many innings did he score zero?

Answer: B Let 'X' is the number of inning he played and there are Y ducks. => 54X = 57(X-Y)......(i) and, => 54X = 53(X-Y)+186.........(ii) On solving equation (i) and (ii) we get, X= 133, Y =7.

Q. No. 2:

Naveen was born two years ago, when Sakib was two years old. At present, the average age in years of Naveen, Sakib, Gauri and Abhishek is perfect square. Also difference between the ages of any two persons is not more than five years. Which of the following could be the ages of Gauri and Abhishek (in years)?

Answer: C Naveen's and sakib's present ages are 2 and 4 years respectively. Also (N+S+G+A)/4 = perfect square. 1 we cannot consider. Let it be 4, => N+S+G+A = 16. G+A =10 years. And also the difference of ages of any two person is not more than five years. The ages of Gauri and Abhishek could be 7 and 3 years.

Q. No. 3:

In a certain exam Abhishek got 33.33% of the total marks of 300. Bharti's mark are one fourth more than Abhishek's marks. Chandu Got 15 marks less than Bharti. Dishant got 20 marks more than the average marks of Abhishek, Bharti and Chandu. How many among Abhishek, Bharti, Chandu and Dishant got more than 40% of the total marks?

Answer: B From the data, Abhishek got 1/3 (300) = 100 marks. Bharti got 100+ 1/4 * 100 = 125. Chandu got 125-15 = 110. Dishant's marks = 111.66 + 20 = 131.26. Pass marks = 40% of 300 = 120. Bharti and Dishant got more than the pass marks .

Q. No. 4:

Abhishek saves an average of Rs 500 per month from January to June. In July he saves Rs 450. From August to December, his total savings are 60% of his savings from January to July. Find his average monthly salary for the year if his average monthly spending for the whole year is Rs 440.

Answer: B Savings from Jan to July = 550*6 + 450 = Rs 3450 savings from Aug to Dec = 0.6*3450 = Rs 2070 Average savings = (3450+2070)/12 = Rs 460. Average spending = Rs 440. Hence, average income = 460+440 = Rs 900.

Q. No. 5:

Person for a show were charged Rs 15 each of the first day, Rs 7.50 on the second, Rs 2.50 on the third day and total attendance on the three days was in the ratio 2:5:13. Find the average charge per person for the show for the three days.

Answer: A Let the person on the 3 days be 2x, 5x, 13x respectively. Then, total charge in Rs = 15(2x)+7.5(5x)+2.5(13x) = 100x Average charge in Rs => 100x/(2x+5x+13x) = 5.

Q. No. 6:

ABCD company produces X units of output at a total cost of Rs R, where R =X^{3}/10 -5X^{2} + 10X +5. At what level of output will the average variable cost attains its minimum?