Answer: B Let the cost price be Rs 100. selling price at 25.2 % loss = Rs 87.50 Selling price at 6% profit = Rs 106 Difference = 106 - 87.50 = Rs 18.5 Cost price of the article = 100/18.5 * 92.5 = Rs 500.

Q. No. 14:

The cost price of two motor cycles is the same. One is sold at a profit of 15% and other for Rs 4800 more than the first. If the net profit is 20%, find the cost price of each motor cycle.

Answer: A Let CP of each motor cycle be Rs x. Then , 2(1.15x) + 4800 = 2(1.2x) x= Rs 48,000

Q. No. 15:

A dealer buys dry fruit at a rate of Rs 100, Rs 80 and Rs 60 per kg. He bought them in the ratio 12:15:20 by weight. He in total gets 20% profit by selling the first two and at last he finds he has no gain no loss is selling the whole quantity which had. What was the percentage loss he suffered for the third quantity?

Answer: C Profit earned on first two = 20%(100*12 + 80*15) = 480 This is the loss on the third type, since he does not make any profit. So loss % = 480/(60*20) * 100 = 40%

Q. No. 16:

By mixing two qualities of rice in the ratio 2:3 and selling the mixture at a rate of 22 per kg, a shopkeeper makes a profit of 10%. I the cost of smaller quantity be Rs 14 per kg, the cost per kg of the larger quantity be

Answer: B Let the price per kg of other type of rice be Rs y and the quantity of different rice be 2x and 3x. Cost price of 5x kg of rice = Rs (28x + 3xy) SP of 5x kg of rice = Rs 110x Profit = 110x - (28x+3xy) = 82x - 3xy Profit % = x(82-3y) / x(28+3y) *100 = 10 (Given) => y= Rs 24.

Q. No. 17:

By selling 45 oranges for Rs 40, a man loses 20%. How many should he sell for Rs 24 to gain 20% in the transaction?

Answer: C SP of 1 orange = Re 40/45 = Re 8/9. loss= 20% Hence, CP = SP/0.8 = 8/(9*0.8) = Rs 10/9 SP of 1 orange in order to gain 20% = Rs 1.2 * 10/9 = Rs 4/3 Therefore, in Rs 4/3 he has to sell 1 orange to get a profit of 20%. Hence, in Rs 24 he should sell 3/4 * 24 = 18 oranges.

Q. No. 18:

A bought an article and spent Rs 110 on its repair. He then sold it to B at 20% profit, B sold it to C at a loss of 10% and C sold it for Rs 1188 at a profit of 10%. What is the amount for which A bought the article?

Answer: D CP of the article for C = Rs 1188/1.1 = Rs 1080 CP of C is the SP of B. CP for B = Rs 1080/0.9 = Rs 1200 Similarly, CP for A = Rs 1200/1.2 = Rs 1000 Since A spends Rs 110 on repair, therefore original CP = Rs 890